François-Michel de Poncet (1780—1829)

Istoria noastrăO tradiție datează din 1817

      Fabrica de vin “Leuntea-Vin” împreună cu localitatea Leuntea unde este situată, reprezintă o valoare istorică în regiunea de sud-est a Moldovei. Fiind una din cele mai vechi fabrici vinicole pe teritoriul Basarabiei din 1817, a dat start industriei vinicole în acea regiune, introducând în domeniu ştiinţa şi tehnologia de producere din Europa şi a fost recunoscută la nivel internaţional.

      După aderarea Basarabiei la Rusia, fiind loc deosebit, cu mare dorinţa foştii militari şi persoanele oficiale au început să procure pământurile şi proprietăţile private locale.

      În rândul acelora a fost generalul-locotenent francez Ponset, om deştept, sofisticat şi bogat, cu talent de organizator, care a ales anume acest loc pitoresc, dar pustiu, cu ideea de a-l dezvolta. În scurt timp a format fabrica de vin, a ziduit o casă în care locuia, înconjurată cu grădină şi parc. Din acel moment au fost sădite viile în acea zona, au fost angajaţi specialişti în domeniul agriculturii şi vinificaţiei din Franţa şi Germania.

      Viţa de vie în special a fost importată din Franţa şi, datorită factorilor agroclimatici favorabili, specifici regiunii Purcari pe văile Nistrului, se producea un vin extraordinar. Vizitătorii au fost uimiţi de vinurile de rezervă. În Agenda Ministerului proprietăţii de Stat în anul 1864 a fost remarcat şi descris acel beci spaţios cu butoaiele dure din lemn în care se păstrau şi se maturau vinurile.

      Reședința Ponset a fost adesea vizitată de сontele M. Vorontsov, guvernatorul general al Novorosiei și Basarabiei. În vara anului 1824, revenind dintr-o călătorie din Odesa, scriitorul rus A.S. Puşkin împreună cu I.P. Liprandi au rămas pe noapte în casa lui Ponset (Din memoarele lui Liprandi despre Puşkin). Prima apreciere înaltă a vinurilor din Leuntea a fost la expoziţia din St.Petersburg în 1847. Apoi şi în alte concursuri, păstrând statutul unei mărci onorabile.